عسل گل گندم
عسل گل گندم عسلی است که از شهد گل گندم که به گل دکمه ای یا در انگلستان به Bluebottles نیز معروف است، ساخته می شود . گلهای این گیاه اغلب آبی پر رنگ هستند. بیشتر در مزارع گندم و غلات میروید و به همین علت به گل گندم معروف است.
محل رویش این گیاه در آسیا و اروپا میباشد و همچنین در نواحی شمالی ایران، منطقه البرز، اطراف تهران، بلوچستان، خراسان، کردستان، کرمانشاه میروید. در آذربایجان هم در هر زمین بایری میتوان دید.
یکی از دلایل اصلی محبوبیت عسل گل گندم در بین زنبورداران به دلیل میزان بالای شهد تولید گل گندم است. به زنبورداران این امکان را می دهد تا تولید عسل بیشتری در مقایسه با سایر گل ها و گیاهان داشته باشند.
عسل گل گندم در کجا یافت می شود؟
در حالی که بسیاری از انواع گیاهانی که دارای جنس گل گندم هستند، بومی اروپا و مدیترانه می باشند. با این وجود آنها در مکان های خاصی در ایالات متحده، مانند مناطق کوهستانی مونتانا، و در سرتاسر ایالات غرب میانه آمریکا به وفور یافت می شوند.
تاریخچه گل گندم
گل گندم تاریخچه طولانی و غنی در درمان دارد. نام جنس Cornflower Centaurea، که از کیرون (موجود افسانهای Chiron ) گرفته شده است، که از گیاهانی مانند گل گندم برای التیام و درمان زخمها استفاده میکرد. کیرون Chiron در افسانهها با آموزش به بشر در مورد قدرتهای شفابخش گیاهان از جمله گل گندم شناخته شده است.
در فرهنگ عامه، مردان جوان عاشق گل گندم به سر می کردند. اگر گل خیلی زود پژمرده شد، نشانه آن بود که عشق مرد دو طرفه نیست.
زنبورها چگونه عسل گل گندم تولید می کنند؟
وقتی زنبور عسل شهد گل گندم را جمع آوری می کند، آن را با آنزیمی در دهانش مخلوط می نماید. خود آنزیم به نام اینورتاز یا “آنزیم زنبور عسل” شناخته می شود که از غدد زنبور عسل ترشح می گردد. وقتی زنبورهای عسل به کندو بازگشتند، شهد گل گندم که جمعآوری کردهاند را بین خود میگذرانند و آن را با اینورتاز مخلوط میکنند.
این عمل باعث کاهش محتوای آب و تبدیل شهد به عسل می شود. سپس عسل را در حجره های مومی قرار میدهند، اما در این مرحله، محتوای آب ممکن است هنوز خیلی زیاد باشد. برای کاهش محتوای آب، زنبورهای عسل بال های خود را در بالای حجره می نوازنند و این به نوبه خود مقداری از آب آن را تبخیر می کند.
پس از اتمام فرآیند، محتوای آب عسل تقریباً زیر 20٪ خواهد بود. سپس درپوش حجره بسته می شود و زنبورهای عسل این فرآیند تولید را دوباره تکرار می کنند.
بهترین گل گندم برای زنبورهای عسل
در حالی که گل های ذرت معمولاً به عنوان رنگ آبی روشن شناخته می شوند، آنها در طیف گسترده ای از رنگ ها از جمله بنفش، صورتی، سرمه ای روشن، نیلی و سفید هستند. دو نوع اصلی گل گندم وجود دارد که زنبورهای عسل آنان را گرده افشانی می کنند. اولین نوع گل گندم چند ساله (Centaurea Montana) است که عمدتاً در جزایر بریتانیا، اسکاندیناوی و آمریکای شمالی یافت می شود.
دومین نوع گل گندم یک ساله (Centaurea cyanus) است که بومی اروپا است اما در بسیاری از نقاط دیگر جهان از جمله آمریکای شمالی و بخشهایی از استرالیا به خوبی پذیرفته شده است.
گل های گندم مورد پسند کشاورزان هستند چون به راحتی حتی در خاک ضعیف رشد می کنند. و اغلب در مناطقی که به طور دستی هم کاشته نشوند، مانند مزارع گندم یا مزارع ذرت می رویند. اغلب کشاورزان گل گندم را نه برای تولید شهدش بلکه برای جذب حشراتی که برای محصول اصلی مضر هستند، در بین محصولات خود می کارند.
فواید عسل گل گندم چیست؟
التیام زخم و سوختگی
اثرات مثبت استفاده از عسل خام طبیعی بر زخم ها و سوختگی ها گزارش شده است.
کاهش مدت زمان اسهال
با توجه به National Center for Biotechnology Information مصرف عسل خام نشان داده است که شدت و طول مدت اسهال را کاهش می دهد.
جلوگیری از رفلاکس اسید
تحقیقات نشان داده است که پوشش مری و معده با عسل، در واقع می تواند جریان رو به بالا مواد غذایی هضم نشده و اسید معده را کاهش دهد.
مبارزه با عفونت ها
دانشمندان در سال 2010 گزارش دادند که عسل از طریق پروتئین خود (دفنسین-1) توانایی کشتن باکتری ها را دارد.
تسکین علائم سرماخوردگی و سرفه
ثابت شده است که عسل ممکن است در تسکین علائم سرماخوردگی و سرفه مفید باشد. سازمان بهداشت جهانی در واقع عسل را به عنوان یک درمان طبیعی سرفه توصیه می کند.
سرشار از آنتی اکسیدان
عسل خام با کیفیت بالا حاوی بسیاری از آنتی اکسیدان های مفید است. که شامل ترکیبات فنلی مانند فلاونوئیدها و اسیدهای آلی است.
می تواند تری گلیسیرید را کاهش دهد
تری گلیسیرید با مقاومت به انسولین مرتبط است و عامل اصلی دیابت نوع 2 می باشد. مطالعات متعدد، مصرف منظم عسل به ویژه زمانی که به جای قند استفاده می شود را با اندازه پایین تر تری گلیسیرید مرتبط دانسته اند.
این مزایا شامل عسل خام می شود. عسل فیلتر شده یا پاستوریزه این فواید را از بین می برد.
عسل گل گندم به عنوان یک ضد عفونی کننده
این عسل خام را می توان به عنوان یک ضد عفونی کننده به ویژه برای زخم هایی مانند سوختگی استفاده کرد. آن یک آنتی بیوتیک طبیعی است و حتی دارای خواص ضد رادیکال آزاد است. عسل زخم ها را مرطوب نگه می دارد و در عین حال از کثافت ها و آلودگی های بیرونی محافظت می کند.
علاوه بر این، تحقیقات جالبی در مورد خواص درمانی عسل گل گندم انجام شده است. تحقیقات نشان داده است که این نوع عسل دارای محتوای بالای پراکسید هیدروژن (0.5-0.9 میلی مولار در ساعت) و فعالیت ضد باکتریایی بالایی است.
در یک مطالعه، عسل گل ذرت به عنوان یک درمان جایگزین براب بیماری درماتیت انگشتی ( بیماری است باعث لنگش در گاو می شود) استفاده شد. این مطالعه در یک مزرعه لبنیات ارگانیک انجام و سم گاوهای با عسل گل گندم تیمار شد. نسبت به گروه کنترل بدون هیچ درمانی به طور قابل توجهی سریع تر بهبود یافتند.
چه زمانی باید از خوردن عسل گل گندم اجتناب کنید؟
اگر کودک یا نوزاد بسیار کوچکی دارید، آنها هرگز نباید هیچ نوع عسل خام یا فرآورده های عسلی، از جمله محصولات فرآوری شده یا پخته شده مصرف کنند. زیرا تا زمانی که به یک سالگی برسند، در معرض خطر یک عارضه نادر و بسیار جدی به نام بوتولیسم قرار دارند.
هنگامی که کودکان به یک سالگی می رسند، سیستم گوارش آنها معمولاً به اندازه کافی توسعه می یابد تا عسل را به طور مطمئن هضم کند. اگر کودک شما مشکل رشدی یا سلامتی دارد که بر سیستم گوارش او تأثیر می گذارد، همیشه بی خطرتر است که از پزشک اطفال خود بپرسید که آیا مصرف عسل و/یا فرآورده های عسل برای او بی خطر است یا خیر.
عسل گل گندم در مقایسه با عسل معمولی
عسل گل گندم طعمی خاص، تند و گاهی کمی تلخ دارد و دارای محتوای پراکسید هیدروژن بالا برای فعالیت ضد باکتریایی است. عسل معمولی از فواید حیاتی و خواص تغذیه ای عسل خام بی بهره است. این معمولاً به دلیل فیلتر شدن و پاستوریزه شدن عسل تولید انبوه “معمولی” است که متأسفانه بسیاری از عناصر ضد باکتریایی و فعال را از بین می برد.
عسل گل گندم در چه مواردی استفاده می شود؟
این عسل بیشتر به عنوان یک شیرین کننده برای غذا و نوشیدنی استفاده می شود یا به تنهایی خورده می شود. شما همچنین می توانید از این عسل گل به عنوان یک ضد عفونی کننده یا برای چندین کاربرد آرایشی استفاده کنید. مردم از آن به عنوان ماسک مو، در ماسک های صورت، و حتی برای درمان جوش و آکنه به دلیل خواص ضد باکتریایی و ضد التهابی بالای آن استفاده می کنند
Özcan, M. M., & Ölmez, Ç. (2014). Some qualitative properties of different monofloral honeys. Food Chemistry, 163, 212-218
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.04.072
Oelschlaegel, S., Pieper, L., Staufenbiel, R., Gruner, M., Zeippert, L., Pieper, B., … & Speer, K. (2012). Floral markers of cornflower (Centaurea cyanus) honey and its peroxide antibacterial activity for an alternative treatment of digital dermatitis. Journal of agricultural and food chemistry, 60(47), 11811-11820