عسل گشنیز

عسل گشنیز Coriander

عسل گشنیز توسط زنبورهای عسل که شهد گیاه گشنیز را برداشت و فرآوری می کنند، تولید می شود که بیشتر به نام گشنیز شناخته می شود.

عسل گشنیز کجا یافت می شود؟

به طور طبیعی عسل گشنیز از کشورهایی با تولید و کشت بالای گشنیز می آید. گشنیز در بسیاری از نقاط جهان کشت می شود و برخی از بزرگترین صادرکنندگان عبارتند از: هند، چین، افغانستان، اندونزی، ایران، ترکیه، تانزانیا و بلغارستان. در سال 2019 از این صادرکنندگان، چین و هند در بین 6 کشور برتر صادرات عسل در سراسر جهان قرار دارند که صادراتشان شامل عسل گشنیز می شود.

یکی از بزرگترین تولیدکنندگان/خرده فروشان عسل گشنیز در لهستان واقع شده است (چهاردهمین صادرکننده بزرگ عسل در سراسر جهان در سال 2019). در حالی که در بیشتر کشورها می توان آن را یافت، اغلب عسل گشنیز به شکل عسل چند گلی است که به معنی عسل جمع آوری شده از چندین گل و گیاه است.

برای اینکه عسل گشنیز در نظر گرفته شود، باید «تک گل» باشد، یعنی شهد آن عمدتاً از منبع گیاه گشنیز جمع آوری گردد.

عسل گشنیز

زنبورها چگونه عسل گل گشنیز را تولید می کنند؟

وقتی زنبور عسل شهد گل گشنیز را جمع آوری می کند، آن را با آنزیمی در دهانش مخلوط می نماید. خود آنزیم به نام اینورتاز یا “آنزیم زنبور عسل” شناخته می شود که از غدد زنبور عسل ترشح می گردد. وقتی زنبورهای عسل به کندو بازگشتند، شهد گشنیزی را که جمع‌آوری کرده‌اند، بین خود می‌گذرانند و آن را با اینورتاز مخلوط می‌کنند.

این عمل باعث کاهش محتوای آب و تبدیل شهد به عسل می شود. سپس عسل را در حجره های مومی قرار می‌دهند، اما در این مرحله، محتوای آب ممکن است هنوز خیلی زیاد باشد. برای کاهش محتوای آب، زنبورهای عسل بال های خود را در بالای حجره می نوازنند و این به نوبه خود مقداری از آب آن را تبخیر می کند. پس از اتمام فرآیند، محتوای آب عسل تقریباً زیر 20٪ خواهد بود. سپس درپوش حجره بسته می شود و زنبورهای عسل این فرآیند تولید را دوباره تکرار می کنند.

عسل گشنیز

عسل گل گشنیز به عنوان یک ضد عفونی کننده

درمان زخم هایی مانند سوختگی و جراحت تنها یکی از استفاده موضعی از عسل به عنوان مرهم ضد عفونی کننده است. عسل گل گشنیز با جذب آب و کمک به خشک شدن زخم ها می تواند به مهار رشد قارچ ها و باکتری ها کمک نماید.

گلوکز اکسیداز آنزیمی است که در عسل وجود دارد و این آنزیم می تواند تولید پراکسید هیدروژن را تسهیل کند. عسل گل گشنیز خام به عنوان یک آنتی بیوتیک طبیعی عمل می کند و از زخم ها در برابر کثیفی و سایر مواد محافظت می نماید. کاربرد عسل خام به عنوان یک ضد عفونی کننده به هزاران سال قبل حتی پیش از زمان مصر باستان برمی گردد.

عسل گشنیز در مقایسه با عسل معمولی

عسل گشنیز بیشتر به صورت خام عرضه می شود. یعنی بر روی آن هیچ گونه عملیات اضافی که خواص اولیه اش را از دست بدهد انجام نمی گیرد. و همانگونه که از کندو بدست می آید و با صاف نمودن جزئی مصرف می گردد. چون گرده زنبور عسل، بره موم و سایر ترکیبات مفید و با ارزش با صاف کردن زیادی حذف می گردند و یا طی فرآیند پاستوریزاسیون از دست می روند.

به عبارتی با فیلتر شدن و پاستوریزه شدن عسل تولید انبوه که با نام معمولی می شناسیم. متأسفانه بسیاری از مواد ضد باکتری و فعالش را از دست می دهد. تحقیقات نشان داده است که فرآوری عسل می تواند مقدار آنتی اکسیدان را تا (و حتی بیش از) 30 درصد کاهش دهد. کاهش این آنتی اکسیدان باعث کاهش اثربخشی عسل گشنیز به عنوان یک عامل ضد باکتری و ضد میکروبی می شود.

فواید عسل گل گشنیز

التیام زخم و سوختگی

اثرات مثبت استفاده از عسل خام طبیعی بر زخم ها و سوختگی ها گزارش شده است.

کاهش مدت زمان اسهال

با توجه به National Center for Biotechnology Information مصرف عسل خام نشان داده است که شدت و طول مدت اسهال را کاهش می دهد.

جلوگیری از رفلاکس اسید

تحقیقات نشان داده است که پوشش مری و معده با عسل، در واقع می تواند جریان رو به بالا مواد غذایی هضم نشده و اسید معده را کاهش دهد.

مبارزه با عفونت ها

دانشمندان در سال 2010 گزارش دادند که عسل از طریق پروتئین خود (دفنسین-1) توانایی کشتن باکتری ها را دارد.

تسکین علائم سرماخوردگی و سرفه

ثابت شده است که عسل ممکن است در تسکین علائم سرماخوردگی و سرفه مفید باشد. سازمان بهداشت جهانی در واقع عسل را به عنوان یک درمان طبیعی سرفه توصیه می کند.

سرشار از آنتی اکسیدان

عسل خام با کیفیت بالا حاوی بسیاری از آنتی اکسیدان های مفید است. که شامل ترکیبات فنلی مانند فلاونوئیدها و اسیدهای آلی است.

می تواند تری گلیسیرید را کاهش دهد

تری گلیسیرید با مقاومت به انسولین مرتبط است و عامل اصلی دیابت نوع 2 می باشد. مطالعات متعدد، مصرف منظم عسل به ویژه زمانی که به جای قند استفاده می شود را با اندازه پایین تر تری گلیسیرید مرتبط دانسته اند.

این مزایا شامل عسل خام می شود. عسل فیلتر شده یا پاستوریزه این فواید را از بین می برد.

چه زمانی باید از خوردن عسل گشنیز اجتناب کنید

اگر به عسل گل گشنیز یا به گرده اش حساسیت دارید، باید از خوردن عسل گل گشنیز اجتناب کنید. اگر به زنبورها حساسیت دارید و مطمئن نیستید که به عسل واکنش نشان خواهید داد، باید با پزشک خود مشورت کنید

به نوزادان کمتر از 1 سال به دلیل وجود باکتری‌های مضر که می‌تواند بر سیستم گوارشی توسعه نیافته آنها غلبه کند، هرگز نباید عسل داده شود. هنگامی که کودکان بزرگتر شدند، معمولا سیستم ایمنی قوی تری دارند و خطر خوردن عسل خام کاهش می یابد. از آنجایی که این باکتری ها می توانند به نوزادان منتقل شوند، برای زنان باردار یا شیرده مهم است که از مصرف عسل نیز خودداری کنند.

عسل گشنیز

Kamboj, R., Sandhu, R. S., Kaler, R. S. S., Bera, M. B., & Nanda, V. (2019). Optimization of process parameters on hydroxymethylfurfural content, diastase and invertase activity of coriander honey. Journal of food science and technology, 56, 3205-3214

https://doi.org/10.1007/s13197-019-03774-x

Terio, V., Bozzo, G., Ceci, E., Savarino, A. E., Barrasso, R., Di Pinto, A., … & Bonerba, E. (2021). Methylglyoxal (MGO) in Italian Honey. Applied Sciences, 11(2), 831

https://doi.org/10.3390/app11020831

دیدگاهتان را بنویسید