خواص ژل رویال یا شاه انگبین
ژل رویال یک محصول زنبور عسل است که توسط خود زنبورهای عسل ترشح می شود.آن به عنوان غذا برای زنبورهای عسل تازه از تخم درآمده در چند روز اول زندگی آنها و برای ملکه زنبور عسل که منحصراً از ژل رویال تغذیه می کند استفاده می شود. تفاوت بین زنبور کارگر و ملکه تنها بعلت کمیت و کیفیت غذایی که به لاروها خورانده می شود است. لارو ملکه در صد بیشتری از آن دریافت می کند. ژل رویال از ترشحات غدد فک زیرین زنبور کارگر می باشد.
به عنوان یک مکمل طبیعی، نشان داده شده است که تأثیر مثبتی بر سلامت انسان دارد و طیف گسترده ای از مزایای سلامتی را ارائه می دهد. مصرف کنندگان مختلف فواید و بهبود وضعیت سلامت خود را گزارش می دهند، از ظاهر بهتر پوست گرفته تا افزایش سطح انرژی، بهبود کیفیت خواب و تمرکز یا مقاومت بالاتر در برابر بیماری های عفونی مانند آنفولانزا.
ژل رویال با ارزش غذایی شگفت انگیز
شاه انگبین یک ترشح زنبور عسل با ارزش غذایی و درمانی است. اثرات دارویی محصول زنبور عسل نتیجه خواص قوی ضد باکتریایی، ضد التهابی و آنتی اکسیدانی، پتانسیل ضد توموری، اثرات ضد حساسیت و مزایای کاهش کلسترول آن است. خوردن ژل رویال برای بازگرداندن تعادل هورمونی و ارتقای سلامت غدد درون ریز، کمک به باروری و بهبود شانس باروری گزارش شده است. تحقیقات نشان می دهد که ممکن است تاثیر مثبتی بر سطح قند خون داشته باشد و با حمایت از تولید گلبول های قرمز به کم خونی کمک کند. به طور کلی، خوردن ژل رویال یک عمل سالم به نظر می رسد و بسیاری از مردم برای ادامه بهره مندی از مزایای سلامتی فوق العاده آن، محصول زنبور عسل را برای مدت طولانی مصرف می کنند. در عین حال، تحقیقات قادر به تعیین کمیت و استاندارد کردن اثرات مصرف ژل رویال در انسان نبوده است.
با این وجود، کسانی که آن را مصرف می کنند به مزایای شگفت انگیز آن سوگند یاد می کنند. با این حال، مهم است که به یاد داشته باشید که ژل رویال باید در مقادیر محدود مصرف شود و همه نمی توانند از آن لذت ببرند.
منع مصرف شاه انگبین برای افراد حساسیت دار
اگر به زنبورهای عسل، یک یا چند گونه گرده، انواع عسل یا سایر فرآوردههای زنبور عسل حساسیت دارید یا به آسم یا سایر آلرژیها مبتلا هستید، میتوان فرض کرد که احتمال حساسیت به ژل رویال نیز زیاد است. علائم واکنش آلرژیک به ژل رویال ممکن است شامل التهاب پوستی، خارش و قرمزی، حتی آنافیلاکسی، یک واکنش آلرژیک جدی و تهدید کننده حیاتی باشد. علائم شروع آنافیلاکسی شامل افت فشار خون، احساس سبکی سر یا سرگیجه، تورم زبان که مانع از تنفس طبیعی می شود، تنگی نفس و در نهایت از دست دادن هوشیاری و مرگ است.
فواید سلامتی شاه انگبین
در نتیجه استعمال و خواص درمانی منحصر به فرد، ژل رویال دارای 11 کاربرد فوق العاده و فواید سلامتی زیر است:
1- برای سیستم غدد درون ریز مفید است.
ژل رویال به تعادل هورمونی در مردان و زنان کمک می کند. مشخص شده است که محصول زنبور عسل با تحریک تولید تستوسترون که به نوبه خود به سنتز استروژن کمک می کند. و سطح هورمون را در مردان و زنان بهبود می بخشد. این فوایدی را برای افرادی که مکملهای ژل رویال مصرف میکنند، مانند تسکین و حتی تسکین گرگرفتگی، ظاهر بهتر پوست، پاک شدن از آکنه، بهبود خلق و خو، تمرکز بهتر و خواب آرامتر برای مبتلایان به بیخوابی به همراه دارد. اثربخشی ژل رویال برای مراقبت از پوست نتیجه فعالیت استروژنیک آن است.
2- باروری را افزایش می دهد
ژل رویال با تحریک تولید هورمون، باروری را در مردان و زنان افزایش می دهد. و به طور بالقوه شانس بارداری را افزایش می دهد. اثرات ژل رویال بر تولید استروژن به طور خاص موضعی است. به این معنی که عملکرد آن محدود به رحم و تخمدان ها است، اما فواید آن جهانی است.
علاوه بر این، با وجود ارزش غذایی ضعیف نسبت به حداقل نیازهای غذایی یک فرد معمولی، محصول زنبور عسل مقادیر خوبی از مواد مغذی مانند روی و ویتامینهای A، C، E و ویتامینهای B را فراهم میکند. که همگی برای باروری خوب مورد نیاز هستند.
3- به تولید گلبول قرمز کمک می کند.
مشخص شده است که ژل رویال به تولید گلبول های قرمز خون کمک می کند. و حتی طول عمر گلبول های قرمز را افزایش می دهد. گلبولهای قرمز حاوی پروتئینی به نام هموگلوبین است که حاوی آهن است و اکسیژن را به ماهیچهها منتقل میکند. و این اطمینان را میدهد که آنها انرژی لازم برای حفظ حرکت و تلاش، از جمله تمرینات بدنی شدیدتر را دارند. اعتقاد بر این است که به لطف عملکرد خود، ژل رویال فواید بالقوه ای برای مبتلایان به کم خونی دارد و به مدیریت این بیماری و بهبود علائم آن، به ویژه خستگی کمک می کند.
4- سطح انرژی را افزایش می دهد.
اگرچه تحقیقات چنین مزایایی را تأیید نمی کند، بسیاری از افرادی که ژل رویال می خورند گزارش می دهند که سطح انرژی آنها افزایش یافته و دیگر احساس خستگی نمی کنند. محصول زنبور عسل دارای اثر احیا کننده خاصی است، سطح انرژی را افزایش می دهد و حتی از فعالیت فیزیکی شدید حمایت می کند.
این خاصیت ژل رویال را میتوان به دلیل تأثیر آن بر تولید گلبولهای قرمز خون و همچنین محتوای غذایی آن دانست، زیرا منبعی بینظیر از مواد مغذی ضروری مانند ویتامینهای محلول در آب، ویتامینهای محلول در چربی، مواد معدنی غذایی، آنزیمها می باشد. پروتئین هایی مانند رویال اکتین، کربوهیدرات ها، آنتی اکسیدان ها و سایر مواد مغذی دارد.
5- اثرات مفید برای متابولیسم قند خون دارد.
یک مطالعه ژاپنی که اثرات مصرف ژل رویال را به مدت شش ماه بر روی داوطلبان سالم تجزیه و تحلیل کرد، نشان داد که محصول زنبور عسل ممکن است تأثیر مثبتی بر تحمل گلوکز داشته باشد.
به عبارت دیگر، خوردن ژل رویال می تواند به طور بالقوه استفاده بدن ما از گلوکز را بهبود بخشد، که می تواند برای افراد مبتلا به پیش دیابت (هیپرگلیسمی) یا دیابت نوع 2 مفید باشد. مطالعه دیگری نشان داد که محصول زنبور عسل می تواند سطح انسولین را در خون کاهش دهد و به طور بالقوه مقاومت به انسولین را بهبود بخشد (ژل رویال مقاومت به انسولین را در موش های صحرایی که فروکتوز مصرف کرده اند بهبود می بخشد).
6- خواص کاهش دهنده کلسترول
تحقیقات نشان داده است که خوردن ژل رویال می تواند سطح کلسترول کل و کلسترول بد ( LDL) را کاهش دهد و به سلامت قلب و عروق کمک می کند (مکمل ژل رویال متابولیسم لیپوپروتئین را در انسان بهبود می بخشد.
مطالعه دیگری نشان داد که محصول زنبور عسل تأثیر مفیدی بر سطوح لیپوپروتئین با چگالی بالا دارد، به عبارت دیگر سطح کلسترول (HDL) خوب را در خون افراد مسن افزایش می دهد (ژل رویال سطوح لیپوپروتئین با چگالی بالا را افزایش می دهد اما فقط در بیماران مسن تر). این اثرات به اجزای مختلف، به ویژه استرول ها ، اسیدهای چرب آنتی اکسیدان و سایر عناصر نسبت داده می شود.
7- اثرات ضد باکتری، آنتی بیوتیکی و ضد قارچی.
ژل شاهانه حاوی عناصر منحصر به فرد با اثر ضد باکتریایی قوی است. مطالعات رویالیزین را شناسایی کردهاند، پروتئینی با عملکرد ثابت شده که در برابر باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی، و همچنین فعالیت ضد قارچی و ضد کپک دارد.
علاوه بر این، محصول زنبور عسل حاوی ترکیبی به نام 10-هیدروکسی-2-دسنوئیک اسید است که به عنوان اسید ملکه زنبور عسل نیز شناخته می شود، که خواص آنتی بیوتیکی قوی از خود نشان می دهد. عناصر آنتی باکتریال و آنتی بیوتیکی موجود در ژل رویال در برابر اشریشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس و چندین باکتری دیگر موثر است.
8- فعالیت ضد توموری را نشان می دهد.
تحقیقات در مورد فعالیت ضد توموری ژل شاهانه متناقض است. از یک طرف، محصول زنبور عسل دارای یک فعالیت استروژنی قوی است که باعث می شود برخی از محققان بر این باور باشند که می تواند رشد تومور را افزایش دهد.
از سوی دیگر، مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی نشان دادهاند که ژل شاهانه میتواند از تکثیر سلولهای سرطانی جلوگیری کند، از تشکیل رگهای خونی جدید که تومورها را تغذیه میکنند، جلوگیری میکند، رشد آنها را متوقف میکند و باعث القای آپوپتوز (مرگ برنامهریزی شده سلولی) در انواع خاصی از سلولهای سرطانی میشود. همچنین نشان داده شده است که محصول زنبور عسل باعث افزایش طول عمر و حتی میزان بقا در موش های مبتلا به تومور می شود.
9- سیستم ایمنی را تحریک می کند و التهاب را کاهش می دهد.
ژل رویال دارای اثرات تعدیل کننده سیستم ایمنی است و باعث تحریک پاسخ سیستم ایمنی در برابر عفونت و بیماری می شود.
فعالیت دارویی آن را بر روی اجزاء سیستم ایمنی مانند سیتوکین ها و لنفوسیت ها نشان می دهد. و مزایای مختلفی مانند کاهش التهاب، پاسخ قوی تر سیستم ایمنی، فعالیت ضد توموری داشته و فواید بالقوه برای شرایط خود ایمنی و اثرات ضد آلرژی دارد.
افرادی که از مکمل های ژل رویال استفاده می کنند، ایمنی کلی بهتری مانند مقاومت بالاتر در برابر عفونت های ویروسی مانند آنفولانزا را گزارش می دهند.
10- اثرات ضد حساسیت
فعالیت ضد حساسیت محصول زنبور عسل نتیجه چندین مکانیسم عمل است. به عنوان مثال، ژل رویال از تولید سیتوکین های التهابی (نوعی پروتئین کوچک با نقش در پاسخ سیستم ایمنی)، و اعمال اثر ضد آلرژی جلوگیری می کند. علاوه بر این، محصول زنبور عسل تولید ایمونوگلوبولین E را مهار میکند، نوعی آنتیبادی که باعث ایجاد علائم آلرژی و آزاد شدن هیستامین میشود و بیشتر به اثر ضد آلرژی کمک میکند.
در عین حال، ژل رویال یک محصول زنبور عسل است، به این معنی که خود می تواند واکنش های آلرژیک خفیف تا شدید را ایجاد کند، به خصوص در افرادی که قبلاً به زنبورهای عسل و محصولات آنها حساسیت دارند.
11- برای بهبود عملکرد مغزی و سایر فواید عصبی مفید است
ژل رویال دارای چندین فواید عصبی است. به عنوان مثال، مصرف کنندگان گزارش می دهند که مصرف روزانه ژل رویال تازه به مدت حداقل 2 تا 3 ماه باعث بازیابی تمرکز و بهبود علائم مه مغزی و افزایش بهره وری می شود.
طبق گزارش ها، محصول زنبور عسل برای بی تفاوتی و نوسانات خلقی مفید است. مطالعات نشان می دهد ژل رویال دارای یک اثر محافظت کننده عصبی است و ممکن است حافظه و عملکردهای شناختی را درمان زوال عقل بهبود بخشد. در نهایت، محصول زنبور عسل حاوی 10-هیدروکسی-ترانس-2-دکانوئیک اسید است، عنصری که اعتقاد بر این است که در برابر اضطراب و افسردگی محافظت می کند.
تولید ژل رویال
ژل شاهانه احتمالا گران بهاترین محصول کندو است. ادعاها و افسانه های زیادی در مورد آن بیان شده است. آن غذای لارو ملکه است. و با تغذیه لارو کارگر آن نیز به ملکه تبدیل می گردد. او می تواند جفت گیری نماید و با سایر زنبورهای کارگر کاملا متمایز است. علی رغم اینکه از لحاظ ژنتیکی در آغاز بمانند هم هستند.
همیشه برای ژل رویال بازار وجود دارد. ارزشش را دارد که تولید ژل شاهانه را به مهارت های زنبورداری خود بیفزایید. هر زنبورداری که ملکه خودش را پرورش می دهد آن را بلد است.
تولید ژل شاهانه شامل مراحل ذیل است:
1- حجره های انگشتی ملکه را از موم بسازید یا از نمونه های پلاستیکی استفاده کنید. یا از نمونه های آماده استفاده کنید.
2- لاروهای جوان کارگر را در این حجره ها قرار دهید.
3- اجازه دهید تا زنبورهای پرستار حجره ها را از ژل رویال جهت تغذیه لاروها پر کنند.
4- قبل آنکه لاروها بیشتر ژل رویال را بخورند. و قبل از آنکه حجره ها مهر و موم شوند آن ها را استخراج کنید.
پرورش دهنده های ملکه این قسمت آخر را انجام نمی دهند. و اجازه می دهند تا حجره بسته شود تا لارو تبدیل به ملکه گردد. اما بقیه کار مثل هم است.
ژل شاهانه توسط یک وسیله مکنده بهتر برداشت می شود. اگرچه زنبورداران چینی از قاشقک های چوبی کوچک برای استخراجآ آن را با یک سرعت باورنکردنی بکار می برند. ژل شاهانه که استخراج شده بایستی منجمد گردد تا فروخته یا مصرف شود.
موضوعی که در هر دو پرورش ملکه و تولید ژل رویال ثابت است. این است که باید به یک برنامه زمان بندی شده سفت و سخت پایبند باشید. و طبق آن جلو بروید وگرنه حجره ها مهر و موم شده و ملکه تولید می گردد. و یا لارو بیشتر ژل را مصرف می کند که دیگه ارزش برداشت را ندارد.
برای نگهداری مناسب ژل رویال به صفحه ترکیبات و نگهداری ژل رویال مراجعه کنید.
تولید ژل رویال (مرحله اول)
صبر کنید تا لاروها 3 روزه شوند. بهتر است زمان برداشت ژل رویال خود را برای زمانی که لاروها 3 روزه هستند تعیین کنید. این منجر به بالاترین عملکرد ژل رویال در برداشت شما می شود به خاطر داشته باشید که پس از اتمام استخراج ژل رویال می توانید لاروها را نجات دهید و به سلول ها برگردانید، پس مراقب باشید که آسیبی به آن ها وارد نشود.
تولید ژل رویال(مرحله دوم)
یکی از قاب ها را بیرون بکشید و زنبورها را جارو کنید. قاب حاوی سلول های ژل رویال را بردارید و شروع به جارو کردن زنبورهایی کنید که به آن چسبیده اند. به آرامی و به آرامی جارو زا حرکت بدهید تا زنبورها را نپرانید. احتمالاً چند دقیقه طول می کشد تا همه زنبورها از جدا بشوند. چون آنها می چسبند و برخی از آنها ممکن است به داخل سلول ها بپرند.
تولید ژل رویال(مرحله سوم)
قاب را به جایی دورتر از کندو ببرید. بهتر است قاب داخل کارگاه ببرید تا بتوانید ژل رویال را استخراج و ذخیره کنید. تا زنبورها به سراغ سلول ها نیایند. یا حداقل از کندوهای زنبور عسل دور شوید
تولید ژل رویال (مرحله چهارم)
با استفاده از چاقو قسمت باریک باز هر کدام از سلول ها را برش دهید. روی هر یک از سلول ها یک انتهای باریک وجود دارد که لارو و ژله را درون خود نگه می دارد. از یک چاقوی تیز برای بریدن استفاده کنید. و هنگام برش، لبه صاف چاقو را روس لبه سلول نگه دارید. شما می توانید آنها را یکی یکی برش دهید یا با کشیدن چاقو بر لبه های سلول ها، چندین برش را همزمان انجام دهید
تولید ژل رویال (مرحله پنجم)
لاروها را با استفاده از موچین یا پنس کوچک از سلول بیرون بیارید. دنبال لاروهای کمی پیچ خورده در مرکز هر یک از سلول ها بگردید. شبیه یک کرم بسیار چاق و کوتاه به نظر می رسد. مهم است که قبل از برداشت ژل رویال، لاروها را جدا کنید. این کار به خالص نگه داشتن ژل رویال کمک می کند.
تولید ژل رویال (مرحله ششم)
آنچه در هر یک از سلول ها باقی می ماند ژل رویال است. از یک کاردک کوچک یا اسپاتول برای تراشیدن ژل رویال استفاده کنید. برای مقادیر بسیار کم، میتوانید از یک پیپت برای مکیدن ژل رویال از یک سلول در هر بار استفاده کنید.این ممکن است بسته به تعداد سلولها در کادر کمی طول بکشد.
تولید ژل رویال (مرحله آخر)
همانطور که ژله را جمع می کنید، آن را در یک ظرف شیشه ای تیره درب دار قرار دهید. اگر به یکباره مقدار زیادی ژله را جمع آوری می کنید، بهتره ظرف را روی یخ قرار دهید تا از خراب شدن آن جلوگیری کنید. ژل رویال در عرض چند ساعت در هوای گرم خراب می شود، بنابراین شاید بخواهید مقادیر کمی را که جمع آوری کرده اید هر بار در یخچال قرار دهید. محافظت از ژل رویال در برابر نور مهم است حتما در ظرف تیره باشد و همچنین درب آن را محکم ببندید.
Pavel, C. I., Mărghitaş, L. A., Bobiş, O., Dezmirean, D. S., Şapcaliu, A., Radoi, I., & Mădaş, M. N. (2011). Biological activities of royal jelly-review. Scientific Papers Animal Science and Biotechnologies, 44(2), 108-118
/Sabatini, A. G., Marcazzan, G. L., Caboni, M. F., Bogdanov, S., & Almeida-Muradian, L. B. D. (2009). Quality and standardisation of royal jelly. Journal of ApiProduct and ApiMedical Science, 1(1), 1-6