اندازه گیری رطوبت عسل
رفرکتومترهای عسل توسط زنبورداران و بسته بندی کنندگان عسل برای اندازه گیری میزان رطوبت عسل استفاده می شود.از نظر فنی، انکسارسنج ها ضریب شکست یک ماده را اندازه گیری می کنند.
توضیح: نور با سرعت های متفاوتی از مواد مختلف عبور می کند.
ضریب شکست فقط مقایسه ای بین دو عدد است: سرعت نور در خلاء و سرعت نور از طریق ماده ای که آزمایش می کنید . نور پس از عبور از مواد مختلف نیز تغییر جهت می دهد. اگر تفاوت بین زاویه تابش (ورود نور) و زاویه شکست (نور خروجی) یک ماده را اندازه گیری کنید، می توانید از این عدد برای تعیین ضریب شکست استفاده کنید
در واقع یک انکسارسنج اینگونه عمل می کند:
توضیح: اگر به مداد یا نی داخل لیوان آب نگاه کنید، می بینید که کج شده است.
این به این دلیل است که نور فقط از طریق شیشه سریعتر از شیشه و آب حرکت می کند. به همین ترتیب، نور از طریق عسلی که مواد جامد کمی دارد سریعتر از عسلی که مواد جامد زیادی دارد حرکت می کند. به عبارت دیگر، ضریب شکست عسل بر اساس میزان مواد جامد (قندها و سایر مواد) در آن تغییر خواهد کرد. انکسارسنج ها نیز بر اساس دما اصلاحاتی انجام می دهند، زیرا با تغییر دما، ضریب شکست اندکی تغییر می کند.
اکنون، برای اینکه این موضوع بیش از پیش گیج کننده نباشد، مقدار مواد جامد در یک مایع با مقیاسی به نام مقیاس بریکس اندازه گیری می شود. توضیح: بریکس نامی ترسناک برای یک نوع مقیاس ساده است.
هر درجه بریکس معادل 1 درصد شکر است. بنابراین، آب انگور با بریکس 18، 18 درصد شکر است. بریکس عسل می تواند از 70 تا 88 باشد.
خوب اینجاست که سردرگمی به وجود میآید. در حالی که اکثر رفرکتومترها بریکس (مواد جامد در آب) را نشان میدهند، شکستسنجهای عسلی میزان آب در عسل را نشان میدهند.
این (نوعی) مخالف بریکس است. توضیح: از این نوع قرائت در رفرکتومترهای عسل استفاده می شود، بنابراین زنبورداران مجبور نیستند برای بدست آوردن سطح رطوبت، قرائت بریکس را از 100 کم کنند. این فقط یک راحتی کار است. با این حال، زمانی که زنبوردار از یک رفرکتومتر طراحی شده برای هدف دیگری مانند آبجوسازی استفاده می کند، می تواند واقعا گیج کننده باشد.
اینها نه تنها به گونهای طراحی شدهاند که در محدودههای دیگر دقیقتر باشند، بلکه خوانشهای دیگر در مقیاس بریکس هستند. نه 100 منهای بریکس.
بهتر است از یک رفرکتومتر که برای هدف خاص شما طراحی شده است استفاده کنید. هنگامی که متوجه شدید که چگونه یک رفرکتومتر عسلی کار می کند، استفاده از آن ساده است. تغییرات زیادی در طراحی وجود دارد، اما این مراحل اساسی است: دستگاه را با آب مقطر یا دیونیزه کالیبره کنید یک قطره عسل روی منشور بریزید منشور متحرک که نمونه را صاف می کند ببندید چشمی را متمرکز کنید درجه مقیاس را بخوانید دو چیز برای به دست آوردن نتایج دقیق بسیار مهم است: مطمئن شوید که ظرف عسلی که نمونه شما از آن می آید به خوبی مخلوط شده باشد خواندن های متعدد را انجام دهید و از خوانش ها را میانگین بگیرید.
توضیح: عسل محصول متغیری است که از کندویی به کندو دیگر حتی از سلولی به سلولی دیگر متفاوت است. و عسلی که مدتی بنشیند رطوبت سطحی متفاوتی نسبت به قسمت پایینی دارد. بنابراین قبل از آزمایش، همیشه مطمئن شوید که عسل کاملاً مخلوط شده است.
خطای انسانی نیز نقش دارد. گاهی اوقات یک قرائت بدون هیچ دلیل مشخصی اشتباه می شود و گاهی اوقات ترازو اشتباه خوانده می شود یا اشتباه درک می شود. برای مطمئن بودن، چندین خوانش همیشه ایده خوبی است
نکته آخر: دستورالعمل ها را بخوانید. همه این دستگاه ها با دستورالعمل های دقیق ارائه می شوند که باید به طور کامل دنبال گردند.