عسل علف آتشین

عسل علف آتشین

مانند ققنوس که از خاکستر برمی خیزد، گیاه علف آتشین بومی آمریکای شمالی گواه زنده ای است که زیبایی می تواند در مکان هایی که توسط آتش ویران شده باشند ظاهر گردد. عسلی که از گیاه علف آتشین تولید می شود توسط کسانی که عاشق رنگ، طعم ملایم و قابلیت پخش شوندگی آن هستند،  گل عسل نامیده می شود.

اما با وجود اینکه طعم لطیفی دارد، اما خواص ضد باکتری بالایی دارد. هم از رشد آن جلوگیری می کند و هم از بین می برد. همچنین شناخته شده است که تعدادی دیگر از مزایای سلامتی را نیز شامل می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد عسل آتشین که در سراسر جهان مورد تحسین قرار می گیرد، با هم بخوانیم.

عسل علف آتشین

عسل علف آتشین چیست؟

عسل فایرویید از گیاه علف آتشین   (Chamaenerion angustifolium) است چون معمولا اولین گیاهی است که پس از یک اتفاق مهم محیطی مانند آتش‌سوزی جنگل، جوانه می‌زند.

بذرها به مدت طولانی در خاک خفته می مانند تا زمانی که زمین پاک شود. پس از این رویداد، بذرها جوانه می زنند و گل ها ظاهر می شوند. داستانی که اغلب در مورد علف آتشین گفته می شود به می 1980 باز می گردد، زمانی که زمین لرزه کوه سنت هلنز واشنگتن را لرزاند و فوران آتشفشانی بزرگی در سراسر ایالت واشنگتن منتشر شد.

اولین گیاهی که در دشت های آسیب دیده واشنگتن ظاهر شد، علف آتشین بود. خیلی جلوتر از آن، در جنگ جهانی دوم، به سرعت در دهانه های بمب های بریتانیا رشد کرد. در آن زمان، مردم به دلایل واضح آن را بذر بمب نامیدند. برخلاف نام آتشینش، عسل طعمی ملایم و لطیف با ته مزه کره ای دارد. با رنگ کهربایی روشن یا گهگاهی رنگ سبز شناخته می شود.

عسل آتشین در کجا یافت می شود؟

در آب و هوای خنک، عمدتاً در شمال غربی اقیانوس آرام و آلاسکا در ایالات متحده، و در بریتیش کلمبیا و یوکان در کانادا، عسل آتشین را خواهید یافت. در بریتانیا، نیوزلند، و همچنین کشورهای اسکاندیناوی مانند دانمارک، فنلاند و نروژ نیز یافت می شود.

عسل علف آتشین

چالش‌های زنبورداران در هنگام تولید عسل علف آتشین چیست؟

علیرغم این واقعیت که علف آتشین مهاجم است، اتفاقاً همزمان با سایر انواع گل های وحشی ظاهر می شود. با وجود گل های بسیار زیاد، زنبورها تمام منابع شهد را که می توانند پیدا کنند، گرده افشانی می کنند، بنابراین برای زنبورداران بسیار دشوار است که این عسل را از سایر انواع عسل های گل وحشی جدا کنند.

چالش دیگر این است که علف های هرز – با وجود اینکه یکی از اولین گیاهانی هستند که در زمین های پاک شده ظاهر می شوند – اما پس از مدتی توسط درختان و درختچه های دیگری که در نهایت در همان منطقه می رویند محدود می شوند. بنابراین، در حالی که زنبورداران می توانند برای چند سالی محصول عسل خوبی داشته باشند، این احتمال وجود دارد که در سال های بعد تعداد بوته های علف آتشین کاهش یابد.

آنچه اغلب اتفاق می‌افتد این است که زنبورداران سعی می‌کنند با جستجوی مکان‌هایی که آتش‌سوزی در آن‌ها رخ داده است، علف‌های آتشین را جستجو کنند و سپس زنبورستان‌های خود را به آنجا ببرند. گاهی اوقات این یک استراتژی سودآور است، اما گاهی هم آنها نمی توانند محصول خوبی را برداشت کنند. دنبال کردن علف آتشین بدون شک به معنای حرکت زنبورها بیشتر به سمت شمال است، زیرا این گیاه اغلب در مناطق جنگلی دورافتاده یافت می شود. در مناطق جنگلی زنبورداران باید نگران محافظت از کندوهای خود در برابر خرس هم باشند.

مشکلات زیادی که زنبورداران هنگام تلاش برای تولید عسل آتشین با آن مواجه می شوند، مطمئناً عاملی در تعیین قیمت محصول آنهاست.

عسل علف آتشین

زنبورها چگونه عسل آتشین را تولید می کنند؟

وقتی زنبور عسل شهد گل آتشین را جمع آوری می کند، آن را با آنزیمی در دهانش مخلوط می نماید. خود آنزیم به نام اینورتاز یا “آنزیم زنبور عسل” شناخته می شود که از غدد زنبور عسل ترشح می گردد. وقتی زنبورهای عسل به کندو بازگشتند، شهد گل آتشین را که جمع‌آوری کرده‌اند،  بین خود می‌گذرانند و آن را با اینورتاز مخلوط می‌کنند.

این عمل باعث کاهش محتوای آب و تبدیل شهد به عسل می شود. سپس عسل را در حجره های مومی قرار می‌دهند، اما در این مرحله، محتوای آب ممکن است هنوز خیلی زیاد باشد. برای کاهش محتوای آب، زنبورهای عسل بال های خود را در بالای حجره می نوازنند و این به نوبه خود مقداری از آب آن را تبخیر می کند. پس از اتمام فرآیند، محتوای آب عسل تقریباً زیر 20٪ خواهد بود. سپس درپوش حجره بسته می شود و زنبورهای عسل این فرآیند تولید را دوباره تکرار می کنند.

فواید و خواص عسل علف آتشین کدامند؟

التیام زخم و سوختگی

اثرات مثبت استفاده از عسل خام طبیعی بر زخم ها و سوختگی ها گزارش شده است.

کاهش مدت زمان اسهال

با توجه به National Center for Biotechnology Information مصرف عسل خام نشان داده است که شدت و طول مدت اسهال را کاهش می دهد.

جلوگیری از رفلاکس اسید

تحقیقات نشان داده است که پوشش مری و معده با عسل، در واقع می تواند جریان رو به بالا مواد غذایی هضم نشده و اسید معده را کاهش دهد.

مبارزه با عفونت ها

دانشمندان در سال 2010 گزارش دادند که عسل از طریق پروتئین خود (دفنسین-1) توانایی کشتن باکتری ها را دارد.

تسکین علائم سرماخوردگی و سرفه

ثابت شده است که عسل ممکن است در تسکین علائم سرماخوردگی و سرفه مفید باشد. سازمان بهداشت جهانی در واقع عسل را به عنوان یک درمان طبیعی سرفه توصیه می کند.

سرشار از آنتی اکسیدان

عسل خام با کیفیت بالا حاوی بسیاری از آنتی اکسیدان های مفید است. که شامل ترکیبات فنلی مانند فلاونوئیدها و اسیدهای آلی است.

می تواند تری گلیسیرید را کاهش دهد

تری گلیسیرید با مقاومت به انسولین مرتبط است و عامل اصلی دیابت نوع 2 می باشد. مطالعات متعدد، مصرف منظم عسل به ویژه زمانی که به جای قند استفاده می شود را با اندازه پایین تر تری گلیسیرید مرتبط دانسته اند.

این مزایا شامل عسل خام می شود. عسل فیلتر شده یا پاستوریزه این فواید را از بین می برد.

عسل علف آتشین

عسل آتشین به عنوان یک ضد عفونی کننده

عسل آتشین در جلوگیری از رشد باکتری‌هایی که می‌توانند باعث پنومونی استرپتوکوک و سایر انواع عفونت‌های استافیوکوکی شوند، بسیار موثر است. خواص ضد باکتریایی آن می تواند به طور موثر زخم ها را درمان کند، و ما در بخش عسل درمانی به مداوای آکنه اشاره کرده ایم. این مرهم در حال آزمایش است تا به عنوان یک ضد التهاب برای استفاده در سایر محصولات مراقبت از پوست به بازار عرضه شود.

آیا کسی باید از خوردن عسل آتشین دوری کند؟

تمام هشدارهای مشابه برای مصرف عسل در اینجا هم صادق است: برای نوزادان (زیر یک سال) عسل ممنوع است و اگر به عسل حساسیت دارید باید از آن اجتناب کنید. اما آنچه باید بدانید این است که عسل آتشین آمریکای شمالی و شمال اروپا همان عسل آتشینی نیست که در استرالیا فروخته می شود (و بومی جنوب آفریقا است).

در حالی که علف های آتشین ایالات متحده و اروپا دارای شکوفه های صورتی تا ارغوانی هستند، گونه استرالیایی  (Senecio madagascariensis)   شبیه به گل های مروارید زرد است.

در چند سال گذشته هشدارهایی صادر شده است مبنی بر اینکه علف های آتشین استرالیایی سرشار از سموم معروف به آلکالوئیدهای پیرولیزیدین هستند. این مواد سمی با دور کردن شکارچیان به زنده ماندن گیاهان کمک می کنند، اما اگر زنبورها از این گیاهان تغذیه کنند، عسل را به خوبی آلوده خواهند کرد.

Book.Salonen, A. (2011). Boreal unifloral honeys: Screening of composition and properties. Itä-Suomen yliopisto

Swanson, R. B., & Lewis, C. E. (1991). Premium honeys: response of sensory panelists. Food quality and preference, 3(4), 215-221.

https://doi.org/10.1016/0950-3293(91)90036-E

دیدگاهتان را بنویسید