عسل درخت راش

عسل درخت راش

عسل راش یک عسل تیره و بدون گرده با طعم شیرین متمایز است. این عسل در نیوزیلند تولید می شود و توسط یک فرآیند منحصر به فرد شامل چندین گونه از حشرات تولید کننده عسل ایجاد می گردد.

عسل راش چیست؟

عسل چوب راش از عسلک بدست می آید که یک ماده با درصد قند بالا است که توسط شته ها، حشرات فلس دار، برخی کرم ها و پروانه ها ترشح می شود که از شیره گیاه یا درخت تغذیه می کنند. عسلک زمانی ایجاد می گردد که بخش دهانی حشره به بافت آبکش داخل درختان راش نفوذ کند، سپس مایع قندی و پرفشار از مقعد حشره خارج می شود و به نوبه خود تبدیل به عسلک می گردد.

وقتی صحبت از عسلک راش به میان می آید، حشره فلسی راش از خانواده Margarodidae عهده دار تولید آن در نیوزیلند است. هنگامی که حشرات فلس‌ دار درخت راش عسلک راش را تولید کردند، زنبورهای عسل درختان راش را می جویند و عسلک را برداشت می‌کنند. و سپس آن را به عسل راش در کندو تبدیل می کنند.

عسل راش کجا یافت می شود؟

به طور خاص عسلک دفع شده بیشتر از دو نوع درخت راش، راش سیاه و راش قرمز به دست می آید. شایان ذکر است که تعدادی از گونه های  Nothofagus   (درختان راش) هم در استرالیا و هم در آمریکای جنوبی وجود دارد. در ایران در گیلان و مازندران در ارتفاع بیش از ۲۰۰۰ متر از سطح دریا جنگل‌های خالص آن یافت می‌شود. راش درختی است سایه‌‌پسند و ازاین‌ رو دارای شاخ و برگ فراوان می‌باشد. نهال جوان آن از سرمای شدید زود آسیب می‌بیند

عسل درخت راش

زنبورها چگونه عسل چوب راش تولید می کنند؟

عسل درخت راش بخشی از خانواده منحصر به فرد عسل ها به نام عسل های عسلک است. زنبورهای عسل به جای جمع آوری شهد گل ها، شیره تولید شده حشرات روی درختان راش را جمع آوری می کنند. لحظه ای که زنبور عسلک راش را جمع کرد آن را با آنزیمی در دهانش مخلوط می کند. وقتی زنبورهای عسل به کندو بازگشتند، شهد توت سیاه که جمع‌آوری کرده‌اند را بین خود می‌گذرانند و آن را با اینورتاز مخلوط می‌کنند.

این عمل باعث کاهش محتوای آب و تبدیل شهد به عسل می شود. سپس عسل را در حجره های مومی قرار می‌دهند، اما در این مرحله، محتوای آب ممکن است هنوز خیلی زیاد باشد. رای کاهش محتوای آب، زنبورهای عسل بال های خود را در بالای حجره می نوازنند و این به نوبه خود مقداری از آب آن را تبخیر می کند. پس از اتمام فرآیند، محتوای آب عسل تقریباً زیر 20٪ خواهد بود. سپس درپوش حجره بسته می شود و زنبورهای عسل این فرآیند تولید را دوباره تکرار می کنند.

بهترین درختان راش برای زنبورهای عسل

در حالی که درختان راش را می توان در مکان های مختلف یافت، تصور می شود که بهترین محیط برای تولید عسل درخت راش در جنوب نیوزیلند باشد. انواع راش که معمولا برای تولید عسل راش استفاده می گردد، درختان راش سیاه، نقره ای و قرمز هستند که همگی از تیره Nothofagus هستند.

راش های قرمز بزرگترین راش از سه راش اصلی تولید کننده عسل هستند که ارتفاع آنها به 100 فوت می رسد. علیرغم اینکه بزرگترین نوع از سه راش است، کمترین مقاومت را در برابر شرایط بد آب و هوایی دارد و می تواند در برابر تغییرات محیطی، حشرات و حیوانات آسیب پذیر باشد.

بیشتر راش‌های سیاه کمی کوتاه‌تر از راش‌های قرمز هستند، اما برخی از گونه‌ها می‌توانند بسیار کوتاه‌تر باشند و فقط در صخره‌های بلند رشد کنند. راش های نقره ای پربارترین نوع درخت راش در این منطقه هستند و فقط در مناطق مرطوب کوهستانی می رویند. بیشتر محصول عسل از راش سیاه و تقریباً بقیه (کمتر از 10٪) از راش قرمز بدست می آید.

عسل درخت راش

زنبورداران چگونه عسل راش را تولید می کنند؟

در جنوب نیوزیلند، انواع مختلف درختان راش آلوده به حشراتی  که شبیه شته ها می باشند و در داخل پوست درختان زندگی می کنند، وجود دارد. این حشرات به شیره ی شیرین درختان راش نفوذ می کنند و عسلکی را دفع می کنند که توسط زنبورهای عسل برداشت می شود. با این حال عسلک توسط بسیاری از پرندگان، حشرات و حیوانات بومی دیگر خورده می شود و بین آن ها رقابت وجود دارد.

زنبورداران به طور انتخابی کندوهای خود را در بین تراکم بالایی از درختان راش سیاه و قرمز قرار می دهند تا اطمینان حاصل شود که زنبورهای عسل به مقدار کافی عسلک دسترسی دارند. حشراتی که عسلک را تولید می کنند در تمام طول سال این کار را انجام می دهند، اما زنبورهای مهاجمی که بومی نیوزلند نیستند برای حدود پنج ماه از سال، درختان راش را برای یافتن این ماده شیرین مورد تهاجم قرار می دهند.

زنبورهای وحشی به زنبورهای عسل و کندوهای آنها و همچنین سایر حیوانات و حشراتی که برای خوردن عسلک با هم رقابت می کنند حمله می کنند. زنبورهای وحشی می توانند عسلک مغذی را در انحصار خود درآورند و 90 درصد یا بیشتر از عسلک موجود را مصرف کنند.

زنبورهای عسلی که در جمع آوری عسلک موفق هستند، آن را به کندوهای خود آورده و به عسل تبدیل می کنند. شایان ذکر است که تولید عسل درخت راش می تواند پیچیده باشد و به طور بالقوه ای کندوهای زنبوردار را در معرض نابودی قرار دهد. به علت این که تصاحب عسلک راش عمدتاً توسط زنبورهای منطقه مورد مناقشه قرار می گیرد و زنبورهای عسلی را که قصد جمع آوری آن را دارند در این رقابت از بین می روند.

علاوه بر این، زنبورداران ممکن است مجبور شوند زنبورهای عسل خود را با پروتئینی که معمولاً در شهد گل یافت می‌شود، تغذیه کنند. حتی ممکن است قبل از زمستان تمام عسل را از کندو برداشت و آن را با غذاهای مطمئن تری برای زنبورها جایگزین کنند.

فواید عسل راش چیست؟

ضد باکتری

نمونه‌های عسل عسلک دارای فعالیت ضدباکتریایی مشابه یا مؤثرتری نسبت به عسل‌های کانوکا و مانوکا هستند که به عنوان عسل‌های طبی استفاده می‌شوند.

آنتی بیوفیلم

استدلال می شود که دو سوم عفونت های باکتریایی در انسان شامل بیوفیلم می شود. به طور معمول، ریشه کن کردن عفونت های مرتبط با بیوفیلم چالش برانگیز است، که به دلیل تحمل بیوفیلم به آنتی بیوتیک ها است. مقاومت ضد میکروبی باکتری های بیوفیلم 500 تا 5000 برابر بیشتر از مقاومت مورد نیاز برای از بین بردن باکتری های غیر بیوفیلم است.

ضد التهاب

مطالعه ای اخیرا نشان داد که عسل فعالیت سیکلواکسیژناز-1 و سیکلواکسیژناز-2 را کاهش می دهد که موجب اثرات ضد التهابی می گردد.

آنتی اکسیدان

عسل تولید شده از عسلک دارای خواص آنتی اکسیدانی قابل توجهی نسبت به زنبورهایی است که از شهد تغذیه می کنند. علاوه بر این، عسل عسلک حاوی ترکیباتی مانند فلاونوئیدها و سایر پلی فنول ها است که می توانند به عنوان آنتی اکسیدان عمل کنند.

فعالیت ترمیم زخم

عسل دارای خاصیت ترمیم زخم به دلیل فعالیت ضد باکتریایی آن می باشد. ویسکوزیته بالای آن یک سد محافظ برای جلوگیری از عفونت است.

پری بیوتیک

عسل راش یک پری بیوتیک طبیعی است که به هضم غذا کمک می کند. می توان آن را به تنهایی یا در ترکیب با سایر پری بیوتیک ها استفاده کرد.

ظرفیت پراکسید آن بالاست

عسل عسلک دارای اثرات ضد باکتریایی پراکسید و غیر پراکسید است. مطالعات نشان داده است که عسل عسلک باعث بهبود حافظه سه بعدی در موش ها شده است.

عسل چوب راش به عنوان یک ضد عفونی کننده طبیعی

عسل چوب راش حاوی مقداربسیار بالایی از آنتی اکسیدان است و بسیاری از مردم از آن برای کمک به درمان برخی بیماری ها مانند التهاب، زخم، یا درمان موضعی زخم یا بیماری پوستی استفاده می کنند.

عسل راش روز به روز محبوبیت بیشتری پیدا می کند زیرا تحقیقات فعلی نشان می دهد که برخی از عسل های تیره مانند راش و عسل مانوکا دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی بیشتری نسبت به سایر انواع عسل می باشند.

شایان ذکر است که عسل درخت راش دارای آنتی اکسیدان های منحصر به فرد پیوند دار با آهن است که مدتی است مورد توجه شرکت های داروسازی قرار گرفته است. بنابراین بسیاری از عسل راش به عنوان یک ضد عفونی کننده استفاده می کنند.

چه زمانی باید از خوردن عسل راش اجتناب کنید؟

اگر کودک یا نوزاد بسیار کوچکی دارید، آنها هرگز نباید هیچ نوع عسل خام یا فرآورده های عسلی، از جمله محصولات فرآوری شده یا پخته شده مصرف کنند. چون تا قبل از این که به یک سالگی برسند، در معرض خطر یک بیماری نادر و بسیار جدی به نام بوتولیسم قرار دارند.

هنگامی که کودکان به سن یک سالگی می رسند، سیستم گوارش آنها معمولاً به اندازه کافی توسعه می یابد که عسل را به طور کامل هضم می کند، اما اگر کودک شما مشکل رشد یا سلامتی دارد که بر سیستم گوارش او تأثیر می گذارد، همیشه مطمئن ترین راه است که از پزشک اطفال خود بپرسید که آیا عسل برای او بی خطر است یا خیر. آنها می توانند عسل و/یا فرآورده های عسل را مصرف کنند؟

عسل درخت راش

عسل درخت راش در مقایسه با عسل معمولی

مقایسه این دو نسبتاً دشوار است زیرا عسل چوب راش دارای گرده کمی است چون از شیره درخت به جای شهد گل تهیه می شود. عسل معمولی از فواید حیاتی و خواص تغذیه ای عسل خام بی بهره است. به دلیل صاف کردن زیادی و پاستوریزه شدن عسل تولید انبوه “معمولی” است که متأسفانه بسیاری از عناصر ضد باکتری و فعال آن را از بین می برد.

Moller, H., & Tilley, J. A. V. (1989). Beech honeydew: seasonal variation and use by wasps, honey bees, and other insects. New Zealand journal of zoology, 16(3), 289-302

https://doi.org/10.1080/03014223.1989.10422894

Grant, W. D., & Beggs, J. R. (1989). Carbohydrate analysis of beech honeydew. New Zealand journal of zoology, 16(3), 283-288

https://doi.org/10.1080/03014223.1989.10422893

Moller, H., Tilley, J. A. V., Thomas, B. W., & Gaze, P. D. (1991). Effect of introduced social wasps on the standing crop of honeydew in New Zealand beech forests. New Zealand journal of zoology, 18(2), 171-179

https://doi.org/10.1080/03014223.1991.10757964

دیدگاهتان را بنویسید