موم زنبور عسل

موم زنبور عسل

کلمه موم انواع زیادی از مواد با منشاء گیاهی، و حیوانی و همچنین محصولات ساخت بشر را که عمدتاً مشتقات نفتی هستند را توصیف می کند. با این حال، موم های طبیعی یک ماده خالص نیستند، بلکه مخلوطی از اسیدهای چرب با زنجیره بلند مختلف و شامل سایر مواد بسته به منشاء آنها می باشند. بنابراین هر موم دارای ویژگی های فیزیکی و شیمیایی منحصر به فردی است که در کاربردهای متعددی مورد بهره برداری قرار می گیرد. به طور خاص، موم حاصل از زنبور عسل دارای طیف بسیار گسترده ای از کاربردهای مفید است و جایگاه بسیار ویژه ای در بین موم ها دارد. زنبورهای جوان داخل کندو پس از تغذیه نوزادان با ژل رویال در ساخت کندو شرکت می کنند.

زمانی که زنبور کارگر حدودا 12 روزه شد غدد موم سازش آماده ترشح می شوند. چهار جفت غدد زیر شکمشان وجود دارد. موم به صورت مایعی شفاف به بیرون فشرده می شود که سریعا سرد شده و سفید رنگ می گردد. زنبور کارگر از پاهایش برای کندن موم استفاده می کند و سپس آن را با آرواره هایش برای ساخت معماری و تزئین کندو با مهارت بکار می برد. موم زنبور عسل خالص برای کلاهک یا درپوش گذاری حجره های پر شده از عسل و یا برای ساخت حجره های جدید ذخیره استفاده می شوند. موم زنبور تازه و کهنه به همراه مقداری بره موم برای استحکام دادن مخلوط می شوند و برای پوشاندن حجره های حاوی تخم و برای ساخت پل بین شان ها مورد استفاده قرار می گیرند.

ترکیبات سازنده موم زنبور عسل

موم زنبور عسل

هنگامی که با مقداری بره موم مخلوط شود، از نوزادان در برابر عفونت و خشکی محافظت می کند. موم همراه با بره موم برای آب بندی ترک ها و پوشاندن اجسام خارجی در کندو نیز استفاده می گردد. موم جمع آوری شده توسط زنبوردار همان مومی است که در ساخت شانه استفاده می شود.

خواص فیزیکی موم زنبور عسل

موم تازه بلافاصله پس از ترشح سفید است. و استادانه توسط زنبور عسل در ساخت شانه بکار می رود. با استفاده شدن در داخل کندو تیره تر می گردد زیرا گرده ها، و بقایای لاروها و سایر الودگی ها به طور ناخواسته وارد آن می شوند. موم زنبور عسل صاف شدن، اما تصفیه نشده در رنگ های زرد روشن تا تیره موجود است. موم سفید خالص موجود در بازار همیشه سفیدسازی شده است.

نقطه ذوب موم زنبور عسل ثابت نیست چون ترکیبات با منشاء آن متغیر است. فارماکوپه های مختلف محدوده ای بین 61-66 درجه سانتیگراد یا معمولاً 62-65 درجه سانتیگراد را گزارش کرده اند. چگالی نسبی آن در دمای 15 درجه سانتیگراد 0.958 – 0.970 گرم بر سانتی متر مکعب است و مقاومت الکتریکی آن از   5×1012  تا  20×1012   Ohm m است. ضریب هدایت حرارتی آن Jcm/s°Ccm2 2.5 x d10-3 است. ارزش صابونی شدن موم 85-100 است. موم زنبور عسل یک ماده بی اثر در دمای نسبتاً پایین (حدود 32 درجه سانتیگراد) دارای انعطاف پذیری بالاست.

در مقابل، در این دما، بیشتر موم های گیاهی بسیار سخت تر و ساختار کریستالی دارند. موم زنبور عسل در آب نامحلول و در برابر بسیاری از اسیدها مقاوم است، اما در اکثر حلال‌های آلی مانند اتر، بنزین، بنزول، کلروفرم، روغن سقز محلول و پس از گرم شدن در الکل و روغن‌های چرب محلول می باشد. موم‌های گدا (Ghedda) از گونه‌های زنبور عسل آسیایی نرم‌تر و پلاستیکی‌ترند.

اما نقطه ذوب متفاوتی ندارند. نقطه ذوب موم از سه گونه زنبور بدون نیش  Meliponid بین 64.6 و 66.5 درجه و موم زنبور مخملی دارای نقطه ذوب بسیار پایین تری در دمای 30  الی 40 درجه سانتیگراد است . زنبورهای مخملی موم خود را با گرده مخلوط می کنند تا استحکام ساختاری آن را بهبود بخشند. سایر موم های حشرات معمولاً برای پوشش های محافظ بدن به جای اهداف ساختاری استفاده می گردد. بنابراین آنها از نظر ترکیب و همچنین ویژگی های فیزیکی بسیار متفاوت هستند و می توانند نقطه ذوب بسیار بالاتری داشته باشند.

نسبت مقدار استر به اسیدها، مشخصه ای است که توسط فارماکوپه های مختلف برای توصیف موم خالص زنبور عسل استفاده می شود، به طور قابل توجهی با حرارت دادن طولانی یا بیش از حد تغییر می کند. در دمای 100 درجه سانتیگراد به مدت 24 ساعت نسبت استر به اسید بیش از حد معین شده برای موم خالص زنبور عسل است تغییر می کند. حرارت دادن بلند مدت یا در دماهای بالاتر منجر به تخریب و از دست دادن بیشتر هیدروکربن ها می گردد. این تغییرات همچنین بر خواص فیزیکی موم تأثیر می گذارند.

بنابراین، حرارت بیش از حد در طول صاف کردن یا فرآوری بیشتر، موم را از نظر ساختاری تغییر می دهد. علاوه بر خارج شدن ترکیبات معطره بسیاری از ویژگی های مفید آن با از دست رفتن ریز ترکیبات کاهش می یابد، بلیچینگ یا سفیدسازس حداقل ترکیبات معطره موم را از بین می برد. موم سفید شده دیگر رایحه مطبوع و معمولی موم را ندارد و می توان فرض کرد که فاقد بسیاری از ریز ترکیبات مفید دیگر نیز می باشد.

بنابراین، این موم های گدا را نمی توان به عنوان جایگزینی برای موم آپیس ملیفرا در دستور العمل های خاص استفاده کرد. از آنجایی که اطلاعات کمی در مورد اینکه کدام ترکیبات یا مخلوط‌ها باعث اثرات مفید دارویی و پوستی موم زنبور عسل می‌شوند، نمی‌توان از داده‌های ترکیبات سازنده به تنهایی نتیجه‌گیری کرد.

موم یا wax از دسته ترکیبات اسیدهای چرب می باشد که طول زنجیره الکل های ساختار آن بلند هستند. موم در ساخت شمع و ترکیبات آرایشی نیز بکار می رود. همچنین زنبورداران برای ساخت قاب ها با فونداسیون از آن استفاده می کنند. به مرور با جذب مواد رنگی و ناخالصی ها رنگ آن تیره تر می گردد. و می تواند منبع ذخیره آنتی بیوتیک ها و آفت کش ها نیز باشد.

موم زنبور عسل

یکی از محبوب ترین کاربرد های موم زنبور عسل در شمع سازی است. این نوع شمع ها جهت سوختن به موم بسیار تمیزی نیاز دارند، در غیر این صورت فتیله مسدود می شود. موم ممکن است تمیز به نظر برسد اما می تواند حاوی موادی باشد که از سوختن شمع تمیز و غیره جلوگیری می کند. نبورداران موم باقی مانده از استخراج عسل، موادی که از خراشیدن جعبه ها ، کلنی هایی که می میرند و غیره را برداشت می کنند. زنبورداری که موم زیادی برداشت می کند ممکن است عسل کم تری تولید کند.

بنابراین، موم یک محصول جانبی با ارزش کندو است و گران تر از عسل به فروش می رسد . Rendering یا صاف کردن اصطلاح جایگزین دیگری برای تمیز کردن موم است . همان معنا را می دهد و در سال های گذشته بیشتر استفاده می شود. این موم خام می تواند حاوی: عسل، خرده چوب، پرپولیس، گرده ، پیله زنبور عسل و غیره باشد. این ناخالصی ها موم را برای برخی پروژه ها نامناسب می کند.

ویژگی های منحصر به فرد موم زنبور عسل استحکام خاصی به محلول های امولسیون می دهد، تشکیل امولسیون های پایدار را تسهیل می کند و ظرفیت نگهداری آب در پمادها و کرم ها را افزایش می دهد. این خواص و ویژگی های دیگر توسط موم زنبور عسل در یک ترکیب ایجاد می گردد، به طوری که موم زنبور عسل را در صنعت آرایشی و بهداشتی غیرقابل جایگزین می کند.

با این وجود این اثرات مورد نظر را اغلب می توان با افزایش 1 تا 3 درصد موم زنبور عسل به دست آورد. موم زنبور عسل نه تنها ظاهر و قوام کرم ها و لوسیون ها را بهبود می بخشد، بلکه یک ماده ترجیحی برای رژ لب می باشد، زیرا به درخشندگی، قوام و تثبیت رنگ کمک می کند. سایر کاربردهای آرایشی در کرم های خنک ساز (8 تا 12 درصد وزن موم زنبور عسل)، دئودورانت ها (تا 35 درصد)، مواد موبر (حذف کننده موهای زائد تا 50 درصد)، کرم های مو (5 تا 10 درصد)، نرم کننده های مو 1-3٪، ریمل (6-12٪)، روژ (10-15٪)، سایه چشم (6-20٪) و غیره می باشد.  

برای آشنایی با کاربرد موم در مواد آرایشی به صفحه خواص آرایشی عسل مراجعه فرمایید.

 

موم زنبور عسل

دیدگاهتان را بنویسید