عسل درخت جره Jarrah
عسل جره توسط زنبورهای عسل با جمع آوری شهد گل های درختان جره، که به نام درخت Marginata شناخته می شود، تولید می شود.
عسل جره چیست؟
عسل جره یکی از عسل های تیره و سرشار از آنتی اکسیدان است که به دلیل فواید بی نظیرش برای سلامتی محبوب شده است.
درخت جره در جنوب غربی استرالیا یافت می شود و عسل آن به دلیل کوتاه بودن فصل گل دهی (هر دو سال یک فصل)، محدویت مکانی و تقاضای زیاد به دلیل نتایج تحقیقات علمی مفیدش بسیار کمیاب است.
عسل جره در کجا یافت می شود؟
زنبورداران عمدتاً زنبورستان های خود را در اعماق جنگل ایالتی جاراوود (Jarrahwood) استرالیا مستقر می کنند. درختان جره معمولاً در گوشه جنوب غربی استرالیای غربی که میزان بارندگی بیش از 600 میلی متر (20 اینچ) است، رشد می کنند. خود درختان جره اغلب به ارتفاع 40 متر (130 فوت) می رسند.
در حالی که عمدتاً در گوشه جنوب غربی استرالیای غربی رشد می کنند، میتوان آن را بیشتر در بخش داخلی و شمال یافت. شامل مکانهایی مانند ناروگین (195 کیلومتر از جنگل ایالتی جاراوود)، پینگلی شایر (250 کیلومتر از جنگل ایالتی جاراوود)، کلاکلین (300 کیلومتر از جنگل ایالتی جاراوود)، مولیابینی (325 کیلومتر از جنگل ایالتی جاراوود) و کوه پرون ( 480 کیلومتر از جنگل ایالتی جاراوود) می شود. همانطور که به سمت جنوب شرقی حرکت می کنید می توانید آن را در محدوده استرلینگ (290 کیلومتر از جنگل ایالتی جاراوود) پیدا کنید.
زنبورها چگونه عسل جراح را تولید می کنند؟
زنبورهای عسل با برداشت شهد از گلهای درخت جارا در استرالیا که فقط هر دو سال یک بار شکوفا میشود، عسل جره را تولید میکنند. وقتی زنبور عسل شهد گل درخت جره را جمع آوری می کند، آن را با آنزیمی در دهانش مخلوط می نماید. خود آنزیم به نام اینورتاز یا “آنزیم زنبور عسل” شناخته می شود که از غدد زنبور عسل ترشح می گردد.
وقتی زنبورهای عسل به کندو بازگشتند، شهد گل درخت جره را که جمعآوری کردهاند، بین خود میگذرانند و آن را با اینورتاز مخلوط میکنند. این عمل باعث کاهش محتوای آب و تبدیل شهد به عسل می شود. سپس عسل را در حجره های مومی قرار میدهند، اما در این مرحله، محتوای آب ممکن است هنوز خیلی زیاد باشد.
برای کاهش محتوای آب، زنبورهای عسل بال های خود را در بالای حجره می نوازنند و این به نوبه خود مقداری از آب آن را تبخیر می کند. پس از اتمام فرآیند، محتوای آب عسل تقریباً زیر 20٪ خواهد بود. سپس درپوش حجره بسته می شود و زنبورهای عسل این فرآیند تولید را دوباره تکرار می کنند.
بهترین درخت جره برای زنبورهای عسل
بهترین جره برای زنبورهای عسل فقط در غرب استرالیا یافت می شود. درختان جره نوعی خاص و کند رشد اکالیپتوس هستند که می توانند بیش از هزار سال عمر کنند. درختان جره معمولاً در خاکهای مشتق شده از سنگ آهن رشد میکنند و اغلب در مناطقی یافت میشوند که سنگ آهن وجود دارد یا در محدوده آن وجود دارد.
درختان جره فقط هر دو سال یک بار و برای یک فصل شکوفا می شوند. درختان جره گل های سفید بزرگ و زیبایی تولید می کنند که تاج پوشش جنگل را تغییر می دهند و پناهگاهی برای زنبورها ایجاد می کنند. زنبوردارانی که عسل جره را تولید می کنند، این کار را در اعماق جنگل جره واقع در جنوب غربی استرالیا و دور از تمدن انجام می دهند. دولت استرالیا جنگل جره را از شهرنشینی مضر محافظت کرده است و این جنگل همچنان پناهگاه بسیاری از گیاهان، حیوانات و حشرات منحصر به فرد است.
چرا آفت کش ها در عسل جره یافت نمی شوند؟
اکثریت قریب به اتفاق درختان جره که برای تولید عسل جره یافت می شوند در جنگل های ایالتی استرالیای غربی یافت می شوند. استرالیای غربی کنترلهای قرنطینهای سختی را اعمال میکند، این هم برای ایالتهای استرالیا و هم برای سایر کشورها اعمال میشود. به این ترتیب آنها اجازه می یابند تا به طور موثر از جنگل های دولتی خود محافظت کنند. با توجه به این کنترل های سخت، جنگل های دولتی آنها به ویژه جنگل های حاوی درخت جره عاری از آفات و بیماری ها هستند.
فواید و خواص عسل درخت جره
التیام زخم و سوختگی
اثرات مثبت استفاده از عسل خام طبیعی بر زخم ها و سوختگی ها گزارش شده است.
کاهش مدت زمان اسهال
با توجه به National Center for Biotechnology Information مصرف عسل خام نشان داده است که شدت و طول مدت اسهال را کاهش می دهد.
جلوگیری از رفلاکس اسید
تحقیقات نشان داده است که پوشش مری و معده با عسل، در واقع می تواند جریان رو به بالا مواد غذایی هضم نشده و اسید معده را کاهش دهد.
مبارزه با عفونت ها
دانشمندان در سال 2010 گزارش دادند که عسل از طریق پروتئین خود (دفنسین-1) توانایی کشتن باکتری ها را دارد.
تسکین علائم سرماخوردگی و سرفه
ثابت شده است که عسل ممکن است در تسکین علائم سرماخوردگی و سرفه مفید باشد. سازمان بهداشت جهانی در واقع عسل را به عنوان یک درمان طبیعی سرفه توصیه می کند.
سرشار از آنتی اکسیدان
عسل خام با کیفیت بالا حاوی بسیاری از آنتی اکسیدان های مفید است. که شامل ترکیبات فنلی مانند فلاونوئیدها و اسیدهای آلی است.
می تواند تری گلیسیرید را کاهش دهد
تری گلیسیرید با مقاومت به انسولین مرتبط است و عامل اصلی دیابت نوع 2 می باشد. مطالعات متعدد، مصرف منظم عسل به ویژه زمانی که به جای قند استفاده می شود را با اندازه پایین تر تری گلیسیرید مرتبط دانسته اند. این مزایا شامل عسل خام می شود. عسل فیلتر شده یا پاستوریزه این فواید را از بین می برد.
عسل جره در مقایسه با عسل معمولی
عسل جره نه تنها به دلیل فواید آن برای سلامت دستگاه گوارش، بلکه برای کاربردهای پزشکی و آرایشی موضعی مورد مطالعه قرار گرفته است. عسل جره خواص ضد میکروبی و ضد باکتریایی قابل توجهی دارد و می تواند به عنوان درمان سوختگی، زخم، آکنه و ترمیم جای زخم استفاده شود.
همچنین می توان آن را به عنوان بخشی از ماسک صورت یا ماسک مو استفاده کرد. عسل جره اغلب برای کمک به کاهش علائم سرماخوردگی و سایر عفونتها مانند استرپتوکوک که ممکن است بر دهان و گلو تأثیر بگذارد، مصرف میشود. عسل جره فواید تغذیه ای زیادی دارد و اغلب به آن “عسل شفابخش” استرالیا می گویند.
عسل معمولی از فواید حیاتی و خواص تغذیه ای عسل خام بی بهره است. معمولاً به دلیل فیلتر شدن و پاستوریزه شدن عسل تولید انبوه “معمولی” است که متأسفانه بسیاری از عناصر ضد باکتری و فعال را از بین می برد. علاوه بر این، عسل معمولی اغلب پر از مواد پرکننده مانند شربت ذرت با فروکتوز بالا و مواد نگهدارنده پر می شود.
Islam, M. K., Lawag, I. L., Green, K. J., Sostaric, T., Hammer, K. A., Lim, L. Y., & Locher, C. (2022). An investigation of the suitability of melissopalynology to authenticate Jarrah honey. Current Research in Food Science, 5, 506-514
https://doi.org/10.1016/j.crfs.2022.02.014
Alnaimat, S., Wainwright, M., & Al’Abri, K. (2012). Antibacterial potential of honey from different origins: a comparsion with manuka honey. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences
Locher, C., Tang, E., Neumann, J., & Sostaric, T. (2018). High-performance thin-layer chromatography profiling of Jarrah and Manuka honeys. JPC-Journal of Planar Chromatography-Modern TLC, 31(3), 181-189
https://doi.org/10.1556/1006.2018.31.3.1