راه های ارتباط زنبور
ارتباط زنبورها همه اش در جهت خیر و منفعت کندو است. در واقع، هنگامی که زنبورها با هم ارتباط برقرار می کنند، برای به اشتراک گذاشتن اطلاعات خاص متمرکز می شود که منجر به افزایش جمع آوری شهد یا فرآوری بهتر شهد به عسل برای کل کندو است. زنبورها با حرکت در الگوهای خاص، با سریع بال زدن های خود برای ایجاد صدا و آزاد کردن فرومون با زنبورهای دیگر در کلنی ارتباط برقرار می کنند.
روش های اولیه ارتباط زنبوران عسل چیست؟
راه های ارتباط زنبور عسل پیچیده و برای بقای کلنی کاملا ضروری است. سه روش اصلی برای ارتباط زنبور عسل وجود دارد:
رایحه های قوی
زنبورها برای برقراری ارتباط، فرومون آزاد می کنند. هر فرومون ( به نوشته فرومون های زنبور عسل مراجعه گردد) خاص معنایی دارد، مانند زمانی که زنبورها باید از نیش خود استفاده کنند. عمل نیش زدن باعث ارسال اطلاعات به سایر زنبورهای کلنی می گردد.
رقص های چرخشی
“رقص” زنبورها توسط کارل فون فریش مورد مطالعه قرار گرفته است. به چند دلیل خاص در زندگی زنبورها وارد شده است. زنبورها از طریق رقص به یکدیگر علامت می دهند که کجا شهد بیشتری پیدا کرده اند، که کلید تولید عسل برای کلنی است. این رقص حتی می تواند اطلاعاتی را در مورد فاصله منبع غذایی جدید از کلنی که برای توزیع کار در کندو مهم است، منتقل کند.
حافظه بویایی
زنبورها عطر گل های دیگر را با خود به کندو می برند و به سایر کارگران کمک می کنند تا بتوانند منبع غذایی جدید را پیدا کنند.
تلاقی رایحه، فرمون و رقص با هم موجب می شود تا تصویر واضحی از ارتباط زنبورها نه تنها برای نحوه محافظت از کندو بلکه برای جمعیت فزاینده زنبورهای آینده ارائه دهند. چندین نسل از زنبورها از طریق همین مکانیسم های ارتباطی زنده می مانند.
زنبورها چه چیزی را در ارتباط با یکدیگر در میان می گذارند؟
زنبورها باید در ارتباط دائمی با یکدیگر برای خیر رساندن به کلنی باشند. در حالی که زنبورها به کشف گیاهان اطراف کندو می پردازند، به کلنی باز می گردند تا خبر خوش را با سایر کارگران در میان بگذارند.
تغییرات دمایی می تواند کل کلنی را تحت تاثیر قرار دهد، بنابراین این تغییرات با دیگران نیز به اشتراک گذاشته می شود. زنبورها به دما بسیار حساس هستند و اگر دمای بیرون خیلی گرم یا خیلی سرد شود مهاجرت می کنند.
چه کسی کشف کرد که زنبورها با رقص ارتباط برقرار می کنند؟
ارتباطات زنبوران عسل یک موضوع تحقیقاتی با پیشینه طولانی است. ارسطو با مشاهده زنبورها و حرکات آنها در 350 سال قبل از میلاد و نوشتن راهنمایی برای زنبورها سابقه دار هست. با این حال، کارل فون فریش یافتههای خود در زمینه راه های ارتباط زنبور را منتشر کرده است. او متوجه شد که زنبورها با رقصیدن اطلاعات پیچیدهای از جمله کیفیت منبع شهدی که زنبور کارگر کشف کرده است را منتقل میکنند.
فون فریش پی برد که رقص فقط حرکت زنبورهای بی هدف نیست که جنب و جوش دارند. این مجموعه رقص ها اهداف خاصی دارند. و زمانی که متوجه میشوید چند تعداد زنبور در کلنی حضوردارند، بسیار جذاب می گردد.
هزاران زنبور باید با هم کار کنند تا از بقای لارو زنبور عسل و همچنین ملکه اطمینان حاصل کنند. کارل فون فریش دانست که زنبورها می رقصند تا یکدیگر را در مورد منابع غذایی و همچنین نیاز به بیرون رفتن و جستجوی شهد برای گردآوری غذای بیشتر آگاه کنند.
زنبورها چگونه با رقصیدن ارتباط برقرار می کنند؟
زنبورها از طریق رقص با “رقص چرخشی” ارتباط برقرار می کنند. رقص چرخشی به گونه ای طراحی شده است که اطلاعات را در سریع ترین زمان ممکن به کندو منتقل کند تا کارگران بتوانند وارد عمل شده و یاری کنند. این رقص شامل یک الگوی شکل عدد هشت است، حرکت سریع بال ها که مدت زمان معینی دارد. هر چه رقص طولانی تر باشد، منبع غذایی بهتری را زنبور کارگر پیدا کرده است.
رقص چرخشی تنها رقص زنبورها نیست. دو رقص دیگر وجود دارد رقص لرزشی به سایر کارگران سیگنال می دهد که زمان کمک به فرآوری شهد بیشتر فرا رسیده است، و رقص “جنباندنی” سیگنالی برای سایر کارگران است مبنی بر اینکه آنقدر عسل زیادی وجود دارد که به شمار بیشتری از شهدآوران نیاز است.
فرومون ها چیست و زنبورها چگونه از آنها برای برقراری ارتباط استفاده می کنند؟
واژه فرمون از دو واژه یونانی pherin (انتقال) و هورمون (تحریک) گرفته شده است. به سادگی، فرومون ها عطرهای ارتباطی هستند که زنبورها برای انتقال اطلاعات به سایرین در کندو ترشح می کنند. در اینجا چند فرومون وجود دارد که باید در دنیای زنبورها در نظر بگیرید:
زنبورهای نگهبان در هر کندویی وجود دارند، فرومون خاصی که فقط متعلق به زنبورهای آن کلنی است توسط نگهبانان بررسی می گردد. به این معنی است که سایر زنبورهای فاقد آن بوی خاص به عنوان افراد خارجی در نظر گرفته می شوند و از ورودآنها جلوگیری به عمل می آید. یک ملکه جدید باید نزدیک به پنج روز در یک کلنی قدیمی نگهداری شود تا کارگران به عطر او عادت کنند.
فرومون “هشدار” آنقدر قوی است که زنبورداران مجبورند برای حفظ آرامش زنبورها از دود استفاده کنند. زنبورها ده برابر گیرنده های چشایی گیرندههای بویایی دارند که نشان میدهد فرمونها نقش مهمی در زندگی روزمره زنبورها دارند.
حقیقت خنده دار
زنبورها تنها موجوداتی نیستند که فرمون آزاد میکنند، اما فرومونهای آنها از این نظر خاص هستند که هر کدام رایحه کمی متفاوت دارند. گفته می شود که فرومون هشدار آزاد شده توسط زنبورها بوی موز می دهد، در حالی که فرمون های تولید شده توسط یک ملکه جدید که بر جذب نرها برای جفت گیری متمرکز است بوی لیمو می دهد.
ملکه زنبور عسل از طریق فرمون ها چه ارتباطی برقرار می کند؟
ملکه زنبور عسل یک کار مهم در کلنی دارد: ادامه دادن به تخمگذاری. نسل بعدی زنبورها از تلاشهای او بوجود میآیند، بنابراین مسئولیت محافظت از او بر عهده کل کلنی است. او همچنین از راه های ارتباط زنبور در کندو استفاده می کند. فرمون های او بسیار قوی هستند و چند پیام خاص را به دیگران اعلان می کنند.
مهم ترین فرمون ملکه زنبور عسل QMP همان فرمونی است که اعلان می کند که او زنده و سالم است. این فرمون فرمون ملکه مندیبولار نامیده می شود و حاوی اسیدهای کربوکسیلیک و همچنین ترکیبات معطره است. این بدان معنی است که سایر اعضای کندو بدانند که او هنوز سر حال است. کارگران دور ملکه جمع می شوند و از طریق این سیگنال دهی قدرتمند از او مراقبت می کنند.
QMP همچنین بر رفتار اجتماعی کندو، تشکیل توده مهاجر، نگهداری کندو و مهار رشد تخمدان زنبورهای کارگر تأثیر می گذارد. اثر QMP می تواند کوتاه مدت یا بلند مدت باشد.
زنبورها چگونه از شاخک خود برای برقراری ارتباط استفاده می کنند؟
هر قسمت از بدن زنبور عسل از بال های گرفته تا شاخک های آنها برای ایجاد ارتباط طراحی شده است. وقتی صحبت از شاخک می شود، زنبورها دارای شاخک های بلندی جهت اهداف ارتباطی هستند. زنبورها می توانند اطلاعات زیادی را به آسانی به سایر اعضای کندو ارسال کنند. زنبورها از آنتن های خود برای انتقال اطلاعات مهم در مورد محیط خود مانند دما، سرعت باد، گرانش و غیره استفاده می کنند. به راحتی هزاران گیرنده حسی روی هر شاخک وجود دارد.
I’Anson Price, R., & Grüter, C. (2015). Why, when and where did honey bee dance communication evolve?. Frontiers in Ecology and Evolution, 3, 125
Bortolotti, L., & Costa, C. (2014). Chemical communication in the honey bee society. Neurobiology of chemical communication