عسل گل گاوزبان بورچ Borage
عسل گل گاوزبان از شهد گل ستاره ای که به نام گل گاوزبان نیز شناخته می شود تولید می گردد. گل گاوزبان یک گل آبی رنگ که به راحتی قابل تشخیص است و دارای الگوی ستاره ای از برگ های تیره در داخل شکوفه می باشد.
این گل در تاریخ بشریت مورد توجه قرار گرفته است. یونانیان باستان معتقد بودن گل گاوزبان از مزایای قابل توجهی برخوردار است و از آن به عنوان یک آرام بخش قوی استفاده می کردند.
عسل گاوزبان
عسل گاوزبان عسلی است که از گرده افشانی زنبورهای عسل و استخراج شهد گیاه گل گاوزبان به دست می آید. می توان آن را با رنگ روشن و تقریباً شفافش تشخیص داد. اروپایی ها در قرون وسطی از این گیاه برای تهیه چای و شربت استفاده می کردند و معتقد بودند غم و اندوه وافسردگی را تسکین می دهد.
در حال حاضر گل گاوزبان در سراسر جهان کشت می شود، نه تنها به این دلیل که زیباست یا به راحتی گرده افشانی میشود. آنها کشت می شوند چون زنبورهای عسل با شهد آن می توانند عسل خوشمزه و معروف گل گاوزبان را تولید کنند. علاوه بر این به خاطر عطر لطیف و طعم شیرینش معروف است.
عسل گاوزبان در کجاها یافت می شود؟
در بریتانیا، عسل گاوزبان از یورک شایر شرقی می آید، جایی که گل گاوزبان در مقادیر انبوه کشت می شود. در سراسر جهان از جمله در جزیره جنوبی نیوزلند عسل گاوزبان تولید می گردد. در ایالات متحده، در منطقه شمال غربی اقیانوس آرام مرکز تولید تجاری عسل گاوزبان است. در حالی که گیاه گل گاوزبان به صورت تجاری در سراسر جهان کشت می شود. نیوزلند و اورگان مرکز بیشترین تولید و تقاضا برای عسل گاوزبان هستند.
عسل گاوزبان چگونه تولید می شود؟
روغن گل گاوزبان یک محصول تجاری پایدار است، بنابراین کشاورزان زیادی وجود دارند که گل گاوزبان را به صورت تجاری کشت می کنند. این کشاورزان برای کمک به بهبود راندمان گرده افشانی مزارع و افزایش بهره وری خود به زنبورداران سیار متکی هستند. محصول جانبی با ارزش آن، تولید مقادیر زیادی عسل گاوزبان است.
بسیاری از زمین داران شروع به کشت گل گاوزبان به عنوان یک گونه زینتی در محدوده خود کرده اند و برخی دیگر تلاش می کنند تا مزارع گل وحشی که شامل گل گاوزبان می شود را پرورش دهند. در مجموع به دلیل فوایدی است که گل گاوزبان برای زنبورهای عسل دارد.
در حالی که این یک بخش مهم از تلاش جهانی برای کمک به حفظ جمعیت سالم زنبورهای عسل است، این عملکردها معمولاً منجر به تولید عسلی نمیشوند که غلظت کافی از گل گاوزبان داشته باشد تا بتوان آن را بهعنوان گونهای تک گل نامگذاری کرد.
همانطور که گفته شد، اگر زنبورداران یا صاحبان زمین، زنبورستان را که با گل های گل گاوزبان احاطه شده است محصور کنند، عسل با غلظت کافی از گل گاوزبان تولید می شود تا به آن برچسب عسل تک گل – گل گاوزبان زده شود. گل گاوزبان منبع عظیمی از گرده و شهد است. زمانی که هوا بسیار گرم یا گرم است بیشترین بازدهی را دارند.
هنگامی که شرایط مناسب باشد، کندو می تواند از هر هکتار 80 تا 100 پوند گرده و شهد کافی برای تولید عسل از جمع آوری کند.
زنبورهای عسل چگونه عسل گاوزبان را تولید می کنند؟
لحظه ای که زنبور عسل شهد گاوزبان را جمع آوری می کند، با آنزیمی در دهان زنبور عسل مخلوط می شود. آنزیم به نام اینورتاز یا “آنزیم زنبور عسل” شناخته می شود که از غدد زنبور عسل ترشح می شود. هنگامی که زنبورهای عسل به کندو برمیگردند، شهد گل گاوزبانی را که جمعآوری کردهاند بین خود قرار می دهند و آن شهد را با “آنزیم هاشان مخلوط میکنند.
این فرآیند موجب کاهش محتوای آب و تبدیل شهد به عسل می گردد. سپس عسل گاوزبان را در حجره های مومی قرار میدهند، اما در این مرحله ممکن است محتوای آب خیلی بالا باشد. برای کاهش بیشتر محتوای آب، زنبورهای عسل بال های خود را در بالای حجره های مومی می نوازند، به این ترتیب باز هم مقداری از آب آن تبخیر می شود.
پس از اتمام فرآیند، محتوای آب عسل تقریباً زیر 20٪ خواهد بود. سپس درپوش حجره بسته می شود و زنبورهای عسل این فرآیند را دوباره برای تولید عسل تکرار می کنند.
عسل گل گاوزبان در چه مواردی استفاده می شود؟
عسل گل گاوزبان در درجه اول به عنوان یک ماده غذایی ارزشمند است. با طعم شیرین، رنگ منحصر به فرد، شفافیت و عطر لطیفش اغلب به عنوان تزئین روی بسیاری از غذاها و نوشیدنی ها استفاده می شود.
علاوه بر این اغلب در پخت شیرینی ها استفاده می شود، به عنوان مثال بسیاری از آن به عنوان جایگزین شکر در نان و کیک استفاده می کنند. البته نمی توان از این موضوع غافل شد که می توان عسل گل گاوزبان را سرد کرده و آن را مانند تافی خورد!
آیا عسل گل گاوزبان سمی هست؟
گل گاوزبان هیچ گونه آلکالوئید سمی ندارد، بنابراین برای مصرف انسان بی خطر است. پسر عموی گل گاوزبان، افعی، حاوی این آلکالوئیدها است که منجر به تولید عسل سمی می شود. بنابراین هنگام راهاندازی زنبورستان، زنبورداران منطقه اطراف را بررسی میکنند تا مطمئن شوند که گونه گیاه افعی در آن نزدیکی ها وجود ندارد.
فواید عسل گاوزبان
التیام زخم و سوختگی
اثرات مثبت استفاده از عسل خام طبیعی بر زخم ها و سوختگی ها گزارش شده است.
کاهش مدت زمان اسهال
با توجه به National Center for Biotechnology Information مصرف عسل خام نشان داده است که شدت و طول مدت اسهال را کاهش می دهد.
جلوگیری از رفلاکس اسید
تحقیقات نشان داده است که پوشش مری و معده با عسل، در واقع می تواند جریان رو به بالا مواد غذایی هضم نشده و اسید معده را کاهش دهد.
مبارزه با عفونت ها
دانشمندان در سال 2010 گزارش دادند که عسل از طریق پروتئین خود (دفنسین-1) توانایی کشتن باکتری ها را دارد.
تسکین علائم سرماخوردگی و سرفه
ثابت شده است که عسل ممکن است در تسکین علائم سرماخوردگی و سرفه مفید باشد. سازمان بهداشت جهانی در واقع عسل را به عنوان یک درمان طبیعی سرفه توصیه می کند.
سرشار از آنتی اکسیدان
عسل خام با کیفیت بالا حاوی بسیاری از آنتی اکسیدان های مفید است. که شامل ترکیبات فنلی مانند فلاونوئیدها و اسیدهای آلی است.
می تواند تری گلیسیرید را کاهش دهد
تری گلیسیرید با مقاومت به انسولین مرتبط است و عامل اصلی دیابت نوع 2 می باشد. مطالعات متعدد، مصرف منظم عسل به ویژه زمانی که به جای قند استفاده می شود را با اندازه پایین تر تری گلیسیرید مرتبط دانسته اند.
این مزایا شامل عسل خام می شود. عسل فیلتر شده یا پاستوریزه این فواید را از بین می برد.
عسل گل گاوزبان به عنوان یک ضد عفونی کننده
تمام عسل های خام در صورت استفاده برای مراقبت از زخم یا سوختگی یک درمان موضعی موثر هستند. می توان آن را روی زخم پخش کرد و با باند پوشاند. انجام این کار به بیرون کشیدن رطوبت اضافی از آن ناحیه کمک می کند که از رشد و گسترش باکتری ها و قارچ ها جلوگیری می کند. برخی از عسل ها دارای خواص ضد باکتریایی اضافی هستند. عسل گل گاوزبان در مقایسه با گونه های دیگر مانند اقاقیا فعالیت ضد باکتریایی نسبتا کمی دارد.
چه زمانی باید از خوردن عسل گاوزبان اجتناب کرد؟
اگر به گل گاوزبان یا به گرده اش حساسیت دارید، باید از خوردن عسل گاوزبان اجتناب کنید. به نوزادان کمتر از 1 سال به دلیل وجود باکتریهای مضر که میتواند بر سیستم گوارشی توسعه نیافته آنها اثر کند، هرگز نباید عسل داده شود. از آنجایی که این باکتری ها می توانند به نوزادان منتقل گردند، برای زنان باردار یا شیرده مهم است که از مصرف عسل نیز خودداری کنند.